De Numismatische gids, wijzer in bronnen

Musea, bibliotheken, organisaties en archiefinstellingen schakelen momenteel op grote schaal elektronica in om hun activiteiten te automatiseren, metadata te ontsluiten en objecten te digitaliseren. Dit gebeurt  binnen ieders eigen scope en beleid: van open acces tot exclusieve autorisatie met account en password. Het gevolg is wel dat het vinden van de goede objecten in de massa lastig is gebleven.

Het Genootschap wil op de digitale ontwikkelingen inspelen en doormiddel van deze Numismatische Gids een portaal aanbieden om – op zoek naar numismatische bronnen – efficiënt en effectief informatiebanken van musea, archieven, bibliotheken en organisaties te vinden.

Er zijn momenteel ca. 450 websites voor u geselecteerd. Op deze openingspagina treft u een aantal uitgelichte vermeldingen; ‘uitgelicht’ betekent door ons aangeprezen. De items staan standaard gesloten, door erop te klikken worden ze geopend. Er verschijnt een korte introtekst – meestal geleend van de doelsite – met eventueel een afbeelding. Door verder op de intro te klikken wordt de gekoppelde webpagina in een apart venster geopend.

Het zoeken in de Gids kan op twee manieren: gebruik maken van filters of van een eenvoudige zoekopdracht. Meer informatie hierover vindt u na onder de “?”-knop.

De gevonden informatie van een instelling kan zo uitnodigend zijn dat u besluit die te bezoeken om het materiaal in werkelijkheid te zien of tastbaar te onderzoeken. U dient er altijd rekening mee te houden dat permanente exposities bij musea aan veranderingen bloot staan. Dat wil zeggen: het is raadzaam te informeren naar de status alvorens een bezoek af te leggen.

 

Voor opmerkingen kunt u terecht bij de GIDSBEHEERDER.

[wpdatatable id=5]