2017 Van Gelderonderzoeksbeurs en Van Gelderlezing

Uitnodiging

In 2017 stelt de Stichting Nederlandse Penningkabinetten (SNP), samen met de Nationale Numismatische Collectie (NNC), een Van Gelder onderzoeksbeurs in.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde werd in 1892 opgericht. Vanwege het 125 jarig bestaan  van het Genootschap wil de SNP nagaan waar de numismatiek in Nederland nu staat en wat dat betekent voor het Genootschap.  

Onderzoekers uit diverse disciplines worden uitgenodigd om mee te dingen naar de onderzoeksbeurs. De beurs stelt onderzoekers in gelegenheid om een publicatie voor te bereiden en resultaten te presenteren in het najaar 2017 tijdens de Van Gelderlezing.
De beurs bedraagt  10.000 euro en wordt gefinancierd door SNP en NNC

Meer informatie vindt u hier Van Gelder 2017 onderzoeksbeurs info 

De sluitingstermijn is 31 december 2016

De Van Gelder-lezing wordt sinds 2002 georganiseerd door de Stichting Nederlandse Penningkabinetten (eerst in samenwerking met Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet en vanaf 2004 in samenwerking met het Geldmuseum) nu met de Nationale Numismatische Collectie om, in de geest van Van Gelder, de dialoog tussen numismatiek en andere disciplines te vergroten.

De reeks van jaarlijkse voordrachten is genoemd naar dr H. Enno van Gelder (1916-1998), Nederlands meest productieve en invloedrijke numismaat van de 20e eeuw. Als directeur van Het Koninklijk Penningkabinet (1949-1980) en later tevens als hoogleraar numismatiek en geldgeschiedenis te Leiden (1976-1983), verbond hij de numismatiek – de wetenschap van de tastbare vormen van het geld en de verwante voorwerpen – met andere disciplines.

http://www.koninklijkgenootschap.nl/snp/van-gelderlezing

<< Terug