22 juni 2014 Middeleeuwse muntenmiddag in Rijksmuseum van Oudheden

Middeleeuwse muntenmiddag in Rijksmuseum van Oudheden

In het kader van de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen kunnen bezoekers op 22 juni met gevonden of verzamelde munten naar het Rijksmuseum van Oudheden komen. Van 14.00-16.00 uur vertellen experts wat voor munten het zijn, hoe oud ze zijn en hoeveel ze toentertijd waard waren. Elk half uur vertellen deskundigen over munten uit de tentoonstelling. Alle activiteiten zijn gratis bij bezoek aan het museum. Reserveren is niet nodig. Meer informatie staat op: www.rmo.nl/muntenmiddag

Tussen 14.00-16.00 uur zijn bezoekers welkom om meegebrachte munten te laten determineren door Jan Pelsdonk van Teylers Museum en Bouke Jan van der Veen van het voormalig Geldmuseum in Utrecht.  Alle in Nederlandse bodem gevonden munten zijn welkom.

Vanaf 14.00 uur wordt elk half uur een gallery talk gehouden over de munten in de vitrines. Drs. Paul Beliën vertelt over de gouden medaillons van Velp. Kees Leenheer en Johan Koning, die de zilverschat van Cothen vonden in een akker, vertellen over hun vondst. Muntenexpert dr. Wybrand Op den Velde legt uit over zilveren sceatta’s en drs. Arent Pol vertelt over gouden tremisses.

De tentoonstelling Gouden Middeleeuwen vertelt over de Vroege Middeleeuwen, een tijd die vaak wordt overgeslagen in de Nederlandse geschiedenisboeken. Hoewel deze periode vaak wordt afgeschreven als Dark Ages na het vertrek van de Romeinen, laat de tentoonstelling juist de pracht en praal van deze periode zien. Veel van de tentoongestelde munten zijn op een andere plek opgegraven dan dat ze zijn geslagen. Dit betekent dat er veel omloop van geld en goederen was, en de Dark Ages een stuk minder donker waren dan men dacht.

Middeleeuwse muntenmiddag

Datum: zondag 22 juni 2014

Aanvang: 14.00 uur

Kosten: gratis bij bezoek aan het museum

Geschikt voor alle leeftijden

Reserveren niet nodig

Voor meer informatie: www.rmo.nl/muntenmiddag

<< Terug