Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde wenst u fijne feestdagen en een voorspoedig 2021!
We hopen elkaar in het nieuwe jaar weer in goede gezondheid te zien bij onze bijeenkomsten. Daarnaast zijn we ook druk bezig online meer te bieden, zoals online webinars en meer actuele informatie en interactie op onze websites. Heeft u ideeën, vragen of wilt u op de een of andere manier meehelpen laat het ons dan vooral weten.
Proost!
Bovenstaand een animatie van de achthoekige penningen met het dubbelportret van het gouverneursechtpaar Marie-Christine van Oostenrijk en Albert van Saksen-Teschen.
Het bewind van de Oostenrijkse Nederlanden in Brussel had gedurende praktisch de hele achttiende eeuw de gewoonte om elk jaar zo’n nieuwjaarspenning te laten slaan om uit te delen aan hun relaties. De penningen waren in de beginjaren rond en hadden op de voorzijde een statisch portret van de regerende gouverneur. Op de keerzijde stond steeds een belangrijke gebeurtenis van het afgelopen jaar afgebeeld. Vanaf 1773 werden de penningen achthoekig en die traditie werd voorgezet door Theodoor Victor van Berckel die vanaf 1776 de maker was van alle nieuwjaarspenningen tot aan de inval van de Fransen in 1794. Van Berckel maakte er kleine kunstwerkjes van. In plaats van elk jaar exact dezelfde ponsoen te gebruiken met het portret van de gouverneur, gebruikte hij een ponsoen waarbij de buste van de gouverneur, later van het gouverneursechtpaar, slechts gedeeltelijk was afgebeeld. De afdruk van de ponsoen in de werkstempel werd vervolgens door Van Berckel heel knap door middel van burijnen elk jaar van wisselende kleding en kapsels voorzien. Dat valt pas op als men de penningen goed vergelijkt, of… door te kijken naar deze animatie! Veel kijkplezier.
Literatuur: Mode naar de laatste snit in staal gesneden – Nieuwjaarspenningen van de Habsburgers in de Nederlanden door Lei Lennaerts, De Muntklapper nr. 72, laatste kwartaal 2011
www.egmp.nunaar.be/artikels/Muntkl72A.pdf