Van Gelderlezing 2017 – Dr Karin Lurvink, Kleurrijke plantagepenningen, Een verhaal over armoede, oorlog en ‘moderne slavernij’

18 november – De Nederlandsche Bank, Amsterdam

De komende Van Gelderlezing vindt plaats op zaterdag 18 november. De locatie is dit keer het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank, Sarphatistraat 1, 1017 SW Amsterdam. Ontvangst met koffie vanaf 10:30. Aanvang programma: 11:00 uur.

In Louisiana werden plantagepenningen van verschillende materialen en in allerlei kleuren en vormen gemaakt in de tweede helft van de negentiende eeuw. Deze werden uitgereikt aan plantagearbeiders. Zij konden die alleen voor aankopen in de plantagewinkel gebruiken. Karin Lurvink stelt deze bijzondere privémunten centraal in de jaarlijkse Van Gelderlezing en vertelt het achterliggende verhaal. Het gebruik van plantagepenningen nam een hoge vlucht tussen 1865-1910 na de Amerikaanse burgeroorlog, door toenemende armoede, de afschaffing van de slavernij en racistische machtsverhoudingen.

Na de lezing volgt zoals gebruikelijk stellingname en discussie, waarna een drankje met een borrelhapje. De bijeenkomst wordt afgesloten om 13:00 uur.

Belangstellenden kunnen zich tot 9 november per email aanmelden met naam en woonplaats op het adres vangelderlezing@koninklijkgenootschap.nl. (let op: aanmelding is verplicht). Een uitgebreide uitnodiging met programma volgt later.

De Van Gelderlezing is een gezamenlijke activiteit van de Stichting Nederlandse Penningkabinetten en de Nationale Numismatische Collectie. http://www.koninklijkgenootschap.nl/snp/van-gelderlezing

<< Terug