Van Gelderlezing 2018 – Dr. Corinne A. Boter, Kasboekje van Nederland

17 november 2018 – De Nederlandsche Bank, Amsterdam

De komende Van Gelderlezing vindt plaats op zaterdag 17 november. De lezing wordt gehouden in het Bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank, Sarphatistraat 1, 1017 SW Amsterdam. 
Ontvangst met koffie vanaf 10:30. Aanvang programma: 11:00 uur.

Als u bij de lezing aanwezig wenst te zijn kunt u zich tot 10 november 2018 aanmelden bij de secretaris van de Stichting Nederlandse Penningkabinetten via:  info@koninklijkgenootschap.nl.

dr. Corinne A. Boter (Economische en Sociale Geschiedenis Universiteit van Utrecht)
Kasboekje van Nederland – De financiële strategieën en materiële geldcultuur van de gewone Nederlander in de twintigste eeuw

De invloed van sociale gelaagdheid op geldcirculatie is uitgebreid onderzocht. Er is echter een belangrijk element onopgemerkt gebleven: het verschil tussen mannen en vrouwen. Dit onderzoek laat zien dat het ontstaan van het mannelijk kostwinnersmodel in de twintigste eeuw een belangrijke invloed heeft gehad op hoe mannen en vrouwen met geld omgingen. Vrouwen waren betrokken bij veel meer financiële transacties dan mannen omdat zij verantwoordelijk waren voor de dagelijkse uitgaven, maar de hoogte van die transactie was gemiddeld genomen vele malen lager dan die van een man. Dit betekent dat vrouwen intensiever met geld bezig waren en dat vrouwen voornamelijk muntgeld gebruikten en mannen papiergeld.

<< Terug