Informatie Van Gelderlezing 14 november 2020

U kunt de presentatie hier terugkijken!

 

Munten, bankbiljetten, noodgeld: prachtige verzamelobjecten die het hart sneller doen kloppen. Maar hoe zit het met digitaal geld? Hoe verzamel je betaalmiddelen als het geld de vorm heeft gekregen van bits en bytes
op een bankcomputer of blockchain?

Dit jaar staat de Van Gelderlezing in het teken van die vraag. De lezing wordt gehouden op zaterdag 14 november 2020.

De Van Geldercommissie, bestaande uit E.J.A. (Bert) van Beek, prof. dr. J. (Jan) Lucassen, dr. C.J. (Jaco) Zuijderduijn, dr. E. (Erika) Manders en prof. dr. P.P. (Panagiotis) Iossif, heeft Simon Lelieveldt, expert betalingsverkeer en onderzoeker van de financiële geschiedenis, gevraagd om aan te geven waar we tegenaanlopen bij het verzamelen van nieuwe monetaire objecten. Hoe sla je de laatste Chipknipbetaling op? Of een bitcoin? Is het mogelijk om een systematiek te ontwikkelen waarmee zulke uiteenlopende objecten toch onder een noemer verzameld en geclassificeerd kunnen worden? Tijdens de lezing van dit jaar hoort u er meer over.

Programma 14 november 2020

Hoewel uit nood geboren, sluit de manier waarop de lezing plaatsvindt, goed aan op het thema. Er zal namelijk sprake zijn van een volledig digitale bijeenkomst waarbij De Nederlandsche Bank de digitale gastheer is.

  • 10.45 uur Digitale inloop
  • 11.00 uur Welkom door drs. Annemieke de Gooijer, coördinator van de Nationale Numismatische Collectie – De Nederlandsche Bank
  • 11.00 uur Opening door dr. George Sanders, voorzitter van de Stichting Nederlandse Penningkabinetten
  • 11.15 uur Van Gelderlezing door ir. Simon Lelieveldt
  • 12.15 uur Start nazit
  • 12.45 uur Einde programma

Aanmelding

U hoeft zich van tevoren niet aan te melden. De lezing is voor een ieder toegankelijk, dus ook voor geïnteresseerden die niet werkzaam zijn bij De Nederlandsche Bank of geen lid zijn van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde.

Technische aspecten

De lezing wordt gehouden via Cisco WebEx. Dit is een digitale omgeving waarin we veilig kunnen samenkomen. De lezing heeft het vergadernummer 163 878 0524. U kunt de Cisco WebEx app downloaden via de volgende link: https://www.webex.com/downloads.html/. Om aan de lezing deel te kunnen nemen moet het vergadernummer worden ingevoerd (163 878 0524). klik hier voor een technische handleiding met aanvullende gegevens.

Wanneer de bijeenkomst wordt gestart kunnen de deelnemers de vergadering inkomen. Om dit soepel te laten verlopen hebben wij vanaf 10.45 uur een inloopmoment georganiseerd voordat de lezing daadwerkelijk start. Wij vragen u hier gebruik van te maken door om 10.45 uur in te loggen. Er zal tijdens de lezing een chat functie beheerd worden waarmee u vragen kunt stellen door deze in de chat in te typen.

Digitale verspreiding

De Van Gelderlezing zal worden opgenomen en op een later moment beschikbaar worden gesteld aan geïnteresseerden. Nadere informatie hierover volgt. Door deel te nemen aan de bijeenkomst stemt u ermee in dat tijdens de lezing en de publicatie nadien uw naam/vraag in beeld komt en u zichtbaar of hoorbaar bent. Als u niet wilt dat uw persoonsgegevens bekend worden kunt u ervoor kiezen om anoniem of onder  pseudoniem deel te nemen, de camera uit te zetten en uw vraag in het chatkanaal te stellen.

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over de Stichting Nederlandse Penningkabinetten.

Klik hier voor meer informatie over de Van Gelderlezing en het archief van eerdere lezingen.